Brytningsfel

Brytningsfel är inget konstigt synfel. Faktum är att har du ett synfel har du troligen just ett brytningsfel. Det är vanligare än du tror, och betyder bara att ögats olika delar inte är samstämda. Så att man ser suddigt. När man har ett synfel brukar ögat t.ex. vara för långt eller för kort, så att det bryter ljuset fel inuti. Detta fenomen gäller alla de vanligaste synfelen, såsom närsynthet, översynthet och astigmatism.

De flesta syftar dock bara på astigmatism när de talar om brytningsfel, något som har skapat en del förvirring. Astigmatism är ett brytfel som beror på att ögats form dessutom är ojämnt. Då bryts ljuset även olika över ytan, så att du ser bra och dåligt samtidigt. Du kan vara normalsynt i vertikala linjer men närsynt för horisontella linjer.

Visste du att? Brytningsfel = närsynthet, översynthet och astigmatism

De lättare brytningsfelen är vanliga, och behöver inte alltid märkas. Det är vanligt att ett de mer utvecklade felen upplevs som en ansträngning för ögonen, som leder till huvudvärk. Då man är van att se dåligt märker man inte alltid själva synfelet, utan går till optikern pga att huvudvärken indikerar att något inte stämmer.

Närsynt öga med och utan kontaktlins

före efter lins hur funger linser faq linsjakt näthinna förklaring funktion

Brytningsfel hos barn

Att lida av synfel är ärftligt, vilket innebär att vi inte själva orsakar det genom vanor, utan ofta har med oss det redan som barn. Det är dock inte alla barn som märker av sitt synfel, då de inte känner till något annat. Det är därav viktigt att vara uppmärksam på om ditt barn visar tecken på att inte se bra. T.ex. som att hen kisar vid ansträngning, inte lägger märke till detaljer eller får återkommande huvudvärk. Barn med brytningsfel kan få sämre synnedsättningar vid vuxen ålder om de inte får korrigering i tid.

Läs mer om närsynthet, översynthet och astigmatism.