Svar: Ja, berätta alltid om du kör mycket bil.

Allt du gör i din vardag påverkar dina ögon, och vilken korrigering du kan behöva. Om du kör bil utan rätt styrka är det farligt för dig själv, och andra. Det är därför viktigt att informera din optiker, om din livsstil, dina hobbies och ditt yrke.

Just bilkörning är extra viktigt att diskutera med din optiker, då det är helt avgörande att du kan se bra när du kör. Du utsätter annars både dig själv och andra för onödig fara. Därav måste man alltid ta ett syntest innan uppkörningen, och få ett intyg av optiker. För att sen få körkort och köra bil krävs en synkärpa på minst 0,5, eller att du använder glasögon eller linser. Däremot är det vanligt att den synundersökningen blir den enda, även fast synen ständigt förändras. Det är därför viktigt att undersöka synen hos optikern regelbundet.

Om något händer

När du har synfel står detta på körkortet, som ett angivet villkor för att du ska få köra bil. Om man ska ha glasögon/kontaktlinser gäller ”kod 01.06”. Blir du stannad vid ett tillfälle och inte har dina glasögon/linser på dig, kan du dömas till böter för olovlig körning. Du har dessutom inte rätt till försäkringspengar om du något skulle hända.

Undvik risken

Vi rekommenderar därför att ha ett extra par glasögon i bilen, vare sig du har linser eller glasögon i vanliga fall. Då kan du aldrig hamna i en situation där du inte ser när du ska köra. Även solglasögon kan vara avgörande för att undvika olyckor.

Kör du bil i yrket eller dagligen kan du behöva en ytbehandling på glaset i dina glasögon, som minskar reflexer. Läs mer om anti-reflexbehandling här.

kör-köra bil - reflex-antireflexbehandling-glasögon-ytbehandling-närsynthet-översynthet-körkort-synundersökning-optiker-synfel-linsjakt