Svar: Ja, du behöver alltid besöka optikern.

Varför behöver du gå via en optiker? Det kanske känns onödigt att undersöka ögonen. Men om du inte gör det är risken stor att du köper fel linser. Din syn förändras ständigt, och om du aldrig haft linser förut så kan du inte veta vilken linstyp som passar din ögonform. Börja alltid med en synundersökning. Det finns många onödiga risker med att strunta i det.

Rätt lins är A och O

Linser är mer än bara en korrigering av ditt synfel – då de sitter direkt mot ögat. Även om du haft glasögon förr och vet dina värden, är det inte samma sak. Du måste verkligen få tag på rätt sort – som sitter bekvämt i dina ögon.

Att börja använda linser som sitter dåligt kan vara extremt obekvämt, nästan outhärdligt. Får du fel styrka kommer du högst troligen börja lida av trötthet och huvudvärk.
När du får hjälp av en optiker kommer du inte behöva krångel med felköp, och om du inte tycker linserna optikern väljer ut fungerar bra ändå, kommer du bara på återbesök för att byta.

Optikern hjälper dig

Ni tillsammans kommer fram till vilken sort som passar just dina rutiner och behov, endags- månads- eller dygnet-runt-linser.
Du får chansen att prova flera varianter och former av liknande linser, tills du hittar ett par som sitter skönt utan att skava, och följer ditt ögas rörelser behagligt.
I början behöver du dessutom hjälp med hur sätter i linserna, vilket du optikern erbjuder dig i lugn och ro. Du behöver inte vara rädd för att göra fel, och får försöka tills ni får till det utan att det kostar dig massor av slösade linser.