Att tänka på när man väljer linstyp

Svårt att välja vilka linser du vill ha? När man ska börja använda linser kan det lätt upplevas som en djungel av linstyper och märken. Det finns mycket att välja på, vilket är tur då fler kan hitta en perfekt lins för sitt synfel. Med lite hjälp behöver du inte känns dig förvirrad längre. Det finns linser som passar just dina behov. Du hittar rätt genom att just komma fram till vad dessa behoven är.

Avgörande faktorer:

  • Har du fler än ett synfel?
  • Hur aktiv är du?
  • Hur rutinerad är du i din vardag?
  • Kör du mycket bil?
  • Sitter du mycket framför skärmar?
  • Har du små barn som ofta vaknar på nätterna?
  • Har du ofta torra ögon?
  • Har du allergier?
  • Reser du mycket?

välja gravid linsjakt linser risker linsvätska glasögon synundersökning recept

Endagslinser

clariti 1 day coopervision endagslinser Linsjakt
Billiga endagslinser

Som namnet antyder så är Endagslinser den linstyp du endast använder en dag. Du tar sedan ut dem på kvällen och kastar dem, för att ta ett par nya nästa morgon. De är därför den enklaste linsen att använda, utan pill och rengöring.

De är extra praktiska för den aktiva, eller om du har ett hektiskt liv och kanske reser mycket. De fungerar dessutom alldeles utmärkt för dem som inte använder linser på daglig basis.

Nackdelen med endagslinser är att de kostar mer än andra linstyper.

Läs mer om endagslinser

Flerdagslinser

Veckolinser och månadslinser

acuvue oasys johnson och johnson veckolinser LinsjaktDu kan använda flerdagarslinser / veckolinser varje dag i upp till två veckor. Månadslinser är en variant som du kan använda i 30 dagar. De är de mest prisvärda linserna på marknaden. Att de används dagligen i 30 dagar innebär att de måste tas ut och rengöras varje kväll, och placeras i ett etui med desinfektionslösning medan du sover. De är utformade så att de med rätt rengöring håller sig hygieniska hela den utsatta perioden. Därefter går deras bäst-före-datum ut, vilket betyder att de börjar samla på sig för mycket bakterier och ögonprotein för att vara säkra att använda. Denna typ av linser är enkla att hantera, men de kräver en viss skötsel.

Vid större synfel kan Flerdagarslinser vara enda alternativet. För dagligt bruk är flerdagarslinser det mest kostnadseffektiva valet.

Läs mer om veckolinser

Populära Månadslinser

biofinity coopervision Linsjakt

Läs mer om månadslinser

 

skaffa rätt linser välja linstyp få hjälp att välja linser av optikern gå på synundersökning för första linserna linstyper linsmärken endagslinser flerdagslinser månadslinser dygnetruntlinser synundersökning

Dygnet-runt-linser

Dygnet-runt-linser är gjorda av ett speciellt material som heter silikonhydrogel. Detta gör att linserna inte bara håller sig i en månad, utan även går att sova med. Silikonet i plasten släpper igenom mycket större mänger syre än andra linstyper. Du behöver då inte ta ut linserna för att lufta ögat, eller hålla linserna fräscha.

Dygnet-runt-linser passar för den som använder linser kontinuerligt. Om du är extra aktiv, har småbarn som behöver passas när de vaknar på nätterna eller helt enkelt vill slippa skötseln.

Dygnet-runt-linser kan även vara ett alternativ om du har problem med torra ögon. Vissa får då svårare att bära endagslinser eller månadslinser, då de inte släpper igenom samma mängd syre.

Hel- och halvårslinser

Du kan även välja Hel- och halvårslinser. De används i 6 till 12 månader och finns i större styrkeomfång än korttidslinser. Du tar ut dina linser varje dag och rengör/desinficerar dem med en vätska anpassad för dina kontaktlinser.

 

Linsjakt-linser billigt på nätet, beställ hem linser från internet, kontaktlinser,närsynthet översynthet brytningsfel synundersökning optiker välja linser för första gången första linserna skaffa linser

Lins-lexikon

När du ska välja linser kan det vara bra att veta vad de olika alternativen är. Nedan finner du en antal vanliga benämningar i linsdjungeln.

SILIKON HYDROGEL

Detta är ett modernare linsmaterial som är anpassat för att göra linserna skönare och mer komfortabla för ögonen. Silikonhydrogellinser finns som både endagslinser och månadslinseroch möjliggör upp till sex gånger mer syre att passera genom linsen till hornhinnan. Precis som vanliga linser är de gjorda av plast men de har svårare för att bli uttorkade och behåller istället sin mjukhet och bekvämlighet även i slutet av dagen.

HIGH DEFINITION OPTICS

Har du ett kvällsjobb eller läser ofta i svag belysning? Då kan linser med den teknologin High Definition Optics vara något för dig. Linsernas asfäriska design, med olika buktningar i mitten och utåt kanterna, gör att du får en skarp och klar syn i situationer med svag belysning och minskar risken för halofenomen och bländning vid exempelvis mörkerkörning.

MULTIFOKALA LINSER

När du hunnit passera 40 år får ögat svårare att växla fokus mellan olika föremål som befinner sig på olika avstånd. Då kan du behöva bifokala eller multifokala linser, alltså kontaktlinser med flera olika styrkor i en och samma lins. Linsen hjälper ögat att se skarpt både på nära håll och längre avstånd. I multifokala linser sker övergång mellan när- och avståndsstyrkan växelvis.

TORISKA LINSER

Brytningsfel är ett samlingsnamn för synfel som beror på att om din hornhinna är ojämn eller skev. Enkla brytningsfel korrigeras med linser med sfärisk styrka, som har samma styrka i olika riktningar från sitt optiska centrum. Har du astigmatism behöver du istället ha toriska linser, med cylindriska korrektionsglas som har olika styrkor på olika delar av linsen.

HYDRALUXE™

Hydraluxe™ är en nyutvecklad teknologi som är framtagen för att reducera symptom av torrhet och trötta ögon. Tårlikande molekyler på linsen interagerar med tårfilmen i dina ögon och gör att du klarar krävande dagar utan bli torr och tung i ögonen. Bra va?

STABILA LINSER

Stabila linser kan korrigera nästan alla typer av synfel och lämpar sig därför bra vid exempelvis stora brytningsfel eller vid problem med torra ögon. Det kan dock ta längre tid att vänja sig vid stabila linser än vid andra typer av linser.

NATTLINSER

Dessa är personligt anpassade stabila linser som används när du sover för att korrigera närsynthet. Du tar av dem på morgonen och har klar syn resten av dagen.