Glasögon & Solglasögon

Hem / Glasögon & Solglasögon

Läs om hur du går tillväga när du ska hitta lämpliga modeller av glasögon eller solglasögon på nätet. Vi tipsar också om lämpliga tillbehör.

Prova glasögon online

Att köpa glasögon på nätet är både enkelt och smidigt. Hos många återförsäljare kan du prova bågarna virtuellt inann du lägger din beställning, och ofta finns det möjlighet att beställa hem några par som du kan prova i lugn och ro. Hos Hallå Konsument kan du läsa om dina rättigheter när du ska beställa på nätet.

Blåljus-glasögon

Blåljus-glasögon skyddar dina ögon mot skadligt blått ljus som finns i digitala skärmar. En hög exponering av blått ljus kan ge symptom som huvudvärk, störda sömnrutiner och sämre fokus. Tillbringar du mycket tid framför dator och mobil är detta modellval att rekommendera. Det inbyggda blåljusfiltret hjälper till att reducera blått ljus från skärmar och motverkar trötta ögon.

Läsglasögon

Har det blivit svårare att läsa tidningar, böcker eller text på din mobilskärm? Då kan det vara dags för ett par läsglasögon som hjälper dig att se bättre på nära håll.

UV-skyddande

Skydda dina ögon från solens starka strålar med UV-skydd. Tillbringar du mycket tid utomhus kan solens UV-strålar på sikt ge skador på ögats näthinna. Kom ihåg att alltid välja ett par bågar med UV-skydd som är CE-märkta. Märkningen säkerstället exempelvis att materialet har testats och uppfyller de skyddskrav som finns.

Olika modeller

Letar du efter nya solglasögon på nätet, så finns det en mängd olika modeller och utföranden att välja på. Välj mellan exempelvis pilot, retro, round, sport eller cateye. Många modeller är dessutom tillverkade med UV400-skydd som effektivt skyddar dina ögon mot solens strålar.

Modeller med styrka

Har du ett synfel kan du med fördel beställa solglasögon med styrka. Dessa beställs med slipade glas som är anpassade efter din styrka. De kan antingen sättas i en vanlig båge eller i ett par solglasögonbågar och går att beställas med progressiva eller enkelslipade glas, beroende på ditt synfel. Tänk på att beställa ett par i bra kvalitet som är försedda med bra UV-skydd.

Solglasögon med tryck

Vill du hitta ett par snygga glasögon som samtidigt profilerar ditt företag utåt? Då borde du satsa på ett par solglasögon med tryck! Du hittar ett brett sortiment av olika modeller på nätet. Oavsett om du är ute efter ett par wayfarer, pilotbågar eller en annan modell kan du garanterat hitta något du gillar. Att sätta din egen prägel på solglasögonen är ett effektivt sätt att synas på – för en billig peng!

För sportutövning

Tycker du om sportiga utomhusaktiviteter så som cykling, löpning eller klättring? Då borde du införskaffa ett par sportiga solglasögon! För att du ska få ut det mesta av ditt träningspass under soliga dagar krävs det ett par bågar som står emot både väder och vind. Den sportiga modellen är tålig, bekväm att bära och utrustad med både bra ljusegenskaper och UV-skydd.

Tillbehör

Med olika tillbehör tar du hand om dina nya bågar på bästa sätt. Nedan går vi igenom ett antal tillbehör som du både kan köpa online och i butik.

Fodral

Glasögonfodral skyddar dina bågar när du inte använder dem. Genom att använda ett fodral minimerar du dessutom risken för fula repor i glasen. Dessa går att köpa i en mängd olika utseenden och material, helt efter tycke och smak. Hårda modeller skyddar oftast bäst, men tar mer plats i väskan än mjuka glasögonfodral.

Senilsnören

Senilsnören är både praktiska och snygga. De håller dina bågar på på plats och finns i olika material som exempelvis plast, metall eller ädla metaller som silver eller guld. Givetvis kan du byta mellan olika kedjor beroende på outfit eller styling.

Produkter för rengöring

Då och då bör du rengöra dina glas och för att jobbet ska bli ordentligt gjort behövs en bra rengöring för glasögon i form av putsdukar eller rengöringsspray.

Putsdukar

När du köper nya glasögon medföljer ofta en putsduk. Putsdukar används för att skonsamt ta bort smuts från glaset och minmerar samtidigt risken för repor eller skador. Det är bra att byta ut putsduken regelbundet. Du kan med fördel tvätta putsduken i 40 grader vid behov.

Glasögon rengöringsspray

Rengöringsspray är också effektivt. Det går att tvätta glasögonen med vanligt diskmedel, men en rengöringsspray är det allra bästa alternativet. Vatten har en förmåga att torka ut ytan på glasen, vilket tyvärr leder till att hållbarheten minskar. En rengöringsspray kan du enkelt få tag på hos optiker eller en glasögonåterförsäljare.

Rätt storlek för dig

Att välja rätt storlek säkerställer komfort och funktionalitet. Här är en detaljerad guide om hur du tar reda på din storlek på glasögon och vad du bör tänka på.

Förstå måtten

När du tittar på insidan av dina glasögonskalmar kan du ofta se tre siffror. Dessa representerar:

  • Bågbredd
    Detta är bredden på bågen i millimeter, mätt från sidan av bågen till den andra sidan.
  • Näsbryggans bredd
    Detta är avståndet mellan de två linserna vid näsan, mätt i millimeter. En smal näsbrygga betyder att linserna sitter närmare varandra, medan en bred näsbrygga innebär att de sitter längre ifrån varandra.
  • Skalmens längd
    Detta är längden på skalmarna, mätt från bågen till skalmens ände, inklusive böjen som går bakom örat.

Ta reda på din storlek

  • Bågbredd
    Detta är bredden på bågen i millimeter, mätt från sidan av bågen till den andra sidan.
  • Näsbryggans bredd
    Detta är avståndet mellan de två linserna vid näsan, mätt i millimeter. En smal näsbrygga betyder att linserna sitter närmare varandra, medan en bred näsbrygga innebär att de sitter längre ifrån varandra.
  • Skalmens längd
    Detta är längden på skalmarna, mätt från bågen till skalmens ände, inklusive böjen som går bakom örat.

Tänk på detta

  • Passform över näsan
    Näsbryggan bör sitta bekvämt mot din näsa utan att klämma eller lämna ett utrymme. Vissa bågar har justerbara näskuddar, medan andra är formade för att passa olika näsformer.
  • Bredd på ansiktet
    Bågarna bör inte sticka ut för mycket på sidorna. De bör följa ditt ansiktes bredd utan att kännas för trånga eller för lösa.
  • Ögonposition
    Dina ögon bör sitta centralt i varje lins, inte för nära bågens kant eller näsbryggan.
  • Skalmens position
    Skalmarna bör vila bekvämt bakom dina öron utan att klämma. De bör inte trycka mot ditt huvud eller kännas för lösa.