Torra ögon

Personer med torra ögon brukar behöva tillsätta vätska med t.ex. ögondroppar, men finns det alternativ till ögondroppar? Vissa tycker det är en obehaglig upplevelse som man helst undviken, och andra att det är nästintill omöjligt att pricka rätt. Problemet med torra ögon är att det alltid kommer partiklar som lägger sig på ögat, meningen är att det ska sköljas bort av tårvätskan. Torra ögon saknar tillräcklig tårvätska, så att smutsen stannar och ögonen skaver. Du löper större risk för infektioner och då du har beläggningar på hornhinnan kan du få sämre sikt. De främsta alternativen till ögondroppar är Ögonsalva och Ögonbadskopp. Om du har torra ögon eller lider av infektion kan det vara skönt att rengöra ögonlock och fransar behaglig gel eller servett. De finns speciellt utformade för torra ögon.

torra ögon Linsjakt

Ögonsalva

Ett riktigt bra alternativ till ögondroppar! De kan användas som substitut till eller komplettering av ögondroppar. Om du använder båda så tar du salvan sist. Det fantastiska med ögonsalva är de verksamma ämnena, och den har ofta en mer långvarig effekt än ögondroppar. Det är därför att rekommendera om du lider av ögoninflammation eller irriterade variga ögon. Läs mer om Ögonsalva här.

 

Ögonbadskopp

ögonbadskopp

Ögonbadskoppen är en gammal uppfinning som funnits länge, och sälj än idag på apotek. Den kan upplevas som mer lätthanterligt alternativ till ögondroppar. Den rengör ögat grundligt, och kombineras gärna med salva. Den är enkel att ta med sig och kan återanvändas! Den används med koksaltlösning eller ögonvatten, och fungerar som ett bad. Vissa är enkla plastkoppar medan andra är utrustade med manuell liten en pump som skvätter upp vätskan.

Den enklare, vanliga varianten används på detta sätt:

 1. Fyll upp koppen med rekommenderad mängd vätska, ca 80%.
 2. Luta dig över koppen och håll den tätt mot ögat så att det inte läcker på sidorna, ta gärna hjälp om så behövs.
 3. Luta huvudet bakåt, så att vätskan når ditt öga.
 4. Blinka och titta runt, så att hela ögat rengörs (detta kan låta obehagligt, men man vänjer sig nästan direkt).
 5. Luta dig framåt igen och töm koppen.
 6. Smörj gärna ögat/ögonen med ögonsalva efteråt.

Demonstrationsvideo hittar du här.

 

Steril rengöringsgel för torra ögon

Steril rengöringsgel för torra ögon vid ögoninflammation Linsjakt

När du har ögoninflammation eller lider av torra ögon kan det vara avgörande att använda  återfuktande, fuktighetsbevarande och mjukgörande rengöringsgel.

Har du torra ögon kan rengöring och massage av ögonlocken hjälpa ögonlocken och ögonen att återfå sin normala funktion. Använd den såhär:

 1. Tvätta händerna innan du använder gelen.
 2. Ta ett pumptryck på en bomullsrondell och fördela sedan mängden på två rondeller,  en till vardera öga.
 3. Rengör ett öga i taget, blunda med ögat som du rengör.
 4. Torka försiktigt rent övre och nedre ögonlock och ögonfranskant.
 5. Om det blir mycket överbliven gel kvar, avlägsna dem med en ny bomullsrondell. Den behöver inte sköljas bort.

Vid massage kan du använda fingrarna. Massera i cirkelrörelser.

Hållbarhet: 3 år, 8 veckor efter du öppnat förpackningen

Sterila rengöringsservetter

Dessa servetter är ett bra alternativ till ögondroppar för just barn, och om du vill rengöra ögonen från sekret och smuts. De passar både vid allergiska besvär som pollen eller vid ögoninfektioner och torra ögon. Eftersom att de är lättanvända blir det inte en obehaglig upplevelse att rengöra ögonen vid sjukdom. Många har problem att övertala barn till att använda ögondroppar. Detta kan vara en lösning/komplettering. Men dessa rengör inte ögonen i sig, utan området runt ögat och ögonfransarna. Använd aldrig servetterna direkt i ögat. Om du använder linser tar du ut dem innan du använder servetten. Använd varje servett endast en gång.

 1. Ta fram en servett för första ögat
 2. Slut ögat och torka ögonlocket och ögonfransarna försiktigt flera gånger med servetten
 3. Ta en ny servett till andra ögon
 4. Kasta servetterna direkt efteråt
 5. Du behöver inte skölja ögonen efteråt

bruna ögon Linsjakt jämför Sveriges billigaste linser på nätet vad säger din ögonfärg om din personlighet - brun