Vad är Ålderssynthet?

Ålderssynthet kallas även Presbyopi, och är ett synfel som inträffar naturligt någon gång efter 40 års ålder. Det är ett skede i livet, som är oundvikligt för de flesta.

Våra ögon åldrar nämligen i takt med resten av kroppen, och med det följer sämre syn. Däremot kan väldigt närsynta personer uppleva att deras syn förbättras, som att deras tidigare synfel jämnas ut av det nya. Nedan går vi igenom:

 • Vad ålderssynthet innebär
 • Vilka symptom det har
 • Hur det korrigeras

ålderssynthet Linsjakt

Mellan 40-års ålder och 60-års åldern försämras linsen elasticitet i ögat, så att den stelnar och ackommoderar (anpassar sig) sämre. Linsens uppgift är nämligen att blixtsnabbt ändra form, så att vi kan se bra på nära håll. Ju äldre man blir desto sämre kan linsen sköta sitt jobb. Istället bryts ljuset fel, bakom näthinnan, så att objekt på nära håll uppfattas som suddiga.

ORSAK: Linsen i ögat åldras och blir stel

Ålderssynthet Synen blir sämre med åldern - översynthet Linsjakt

Symptom när synen blir sämre

Det kan vara en god idé att skaffa linser eller glasögon om du märker att din syn försämrats. Det är nämligen vanligt med bieffekter, såsom huvudvärk, trötthet och spänningar. Du får svårare att prestera på jobbet eller känner dig lätt utmattad. Kanske visste du inte ens att detta beror på synen! Känner du igen dig i symptomen bör du överväga en titt förbi en optiker nära dig.

 • Du ser suddigt på t.ex. datorskärmen
 • Svårigheter att snabbt byta fokus
 • Återkommande huvudvärk
 • Du behöver kisa mycket
 • Spänningar runt ögonen / huvudet
 • Trötthet

 

Ser dåligt när jag ska läsa ålderssynthet Linsjakt

Hur korrigerar man ålderssynthet?

Linsjakt presbyopi förklaring, hur fungerar ålderssynthet

Det finns många alternativ för dig med Presbyopi. Vilket är tur! För det kan nämligen behövas flera lösningar, eller att du prövar dig fram för att hitta den som känns perfekt för dig. Många av lösningarna tas fram specifikt för dig hos optikern. Glasögon slipas efter exakt dina behov eller linser väljs ut med avancerade recept, så att du kan se optimalt.

 1. Läsglasögon – det traditionella alternativet. Om du aldrig haft dålig syn förr, utan endast blir översynt av ålder kan denna lösning hjälpa dig i vardagen.
 2. Multifokala glasögon, för dig med mer synfel sedan tidigare. De är slipade så du ser bra på olika avstånd.
 3. Progressiva glasögon – en ”ny” teknik, som siktar på att ge sig felfri syn hela tiden.
 4. Progressiva linser, perfekt för dig som lever ett aktivt liv.
 5. MonovisionTvå olika linser, med olika styrkor. En för närsynthet på ena ögat och en för översynthet på det andra.

Kan man undvika ålderssynthet?

Kroppen åldras, ett oundvikligt faktum som vi alla måste leva med. Men finns det något man kan göra för att motarbeta processen, eller förbättra sin syn så länge som möjligt? Vi vet ju alla att motion och hälsosam kost kan hålla oss friska och fräscha längre, gäller detta även synen?

Det finns de som påstår att synförmåga kan tränas upp, och att synfel kan dämpas med hjälp av övningar. Vare sig detta fungerar eller inte kan det vara intressant läsning. Ge det ett försök eller läs lite om hur man gör här.

 

DAILIES aquacomfort plus multifocal Linsjakt bästa progressiva linserna på nätet

Köp Progressiva linser här